Klimatsmart lösning åt produktionsköket Navet i Härnösand

Navet lagar och levererar 6000 portioner kyld och varm mat per dag till mottagningskök inom förskola och skola, till kommunens särskilda boenden och matlådor till hemmaboende. Nu var det dags för modernisering av anläggningen – miljösmart såklart.

Produktionsköket Navet i Härnösand tillverkar mat åt skolor, dagis, sjukhus och boende. Navet lagar och levererar 6000 portioner kyld och varm mat per dag till mottagningskök inom förskola och skola, till kommunens särskilda boenden och matlådor till hemmaboende. Stay Cool ansvarar för service sedan många år tillbaka. Fastighetsägare ansåg att kylanläggningen började bli gammal och flera driftstopp uppstod, och tog därför dialogen med Stay Cool om en uppdatering.

Under 2018 startade dialogen med fastighetsägaren Hemfosa Fastigheter om att modernisera anläggningen. Lösningen blev att bygga en helt ny klimatsmart Co2 anläggning, Projekteringen startade våren 2019.

Torbjörn Kempe, teknisk förvaltare på Hemfosa – ”Stay cool har utfört ett bra arbete med god funktion och användarvänligt för brukaren. Viktigt för oss att det är en långsiktig och klimatsmart kylanläggning”.  

Fakta:
– projektet totalt omfattade 16 kyl- och frysrum
– ett nytt maskinrum byggdes, då de var tvungna att ha det gamla kvar för parallell drift under byggtiden
– hela anläggningen är uppkopplad via Iwmac för total larm- och driftöversikt
– total installerad effekt är 85 kw kyl och 15kw frys
– Värmen återvinns till 100% för varmvattenproduktion och värme
– Bonus! Minskning av CO2e med 700 ton
– ett nytt modernt lager frysrum byggdes, levererat av Finnebäcks
– booster aggregat från Advansor
– förrångare från Gunther

Under vintern 2019 slutbesiktades anläggningen och lämnades över till Hemfosa.

Per Johansson Stay Cool om projektet – ”vi tackar Hemfosa för förtroendet att utföra denna entreprenad och ser fram emot fler samarbeten”. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.