Grattis! Du är på väg in i en framtidsbransch.

Vad är en kyltekniker?

Det mesta i vår värld är beroende av kyla och värme för att samhället skall fungera. Restauranger, hotell, matbutiker, ishallar, serverrum, lager och många fler är helt beroende av att det är rätt temperatur på rätt plats.

En kyltekniker är specialisten som dels kan vara med och ta fram lösningen med rätt köldmedium till kunden och dels den som är på plats innan, under och efter för att se till så systemen fungerar optimalt. Yrket passar dig som är intresserad av att hitta olika tekniska lösningar, vill ha ett varierande och rörligt yrke samt kan arbeta självständigt såväl som i arbetslag.

Vi på värnar om yrkesstolthet, det vill säga medarbetare som är stolta över det dom gör. Vi ser nämligen våra kyltekniker i kedjan som miljöhjältar, utan den dagliga insatsen skulle inte samhället fungera korrekt.

Hur blir jag kyltekniker?

Kyltekniker är ett bristyrke idag. Vår branschorganisation SKVP har gått ut med att det saknas cirka 1200 stycken kyltekniker och ytterligare 500 stycken skulle kunna anställas årligen i en femårsperiod.  Sommaren 2018 gav oss en historisk värmebölja och visade att bristen är tydligare än någonsin, marknaden växer för varje år och beläggningen är hög hos våra kylföretag.

Möjligheterna är därför många för dig som vill in i denna bransch! Vi erbjuder jobb med bra lön och på orter som passar dig. Dessutom är utvecklingsmöjligheterna för detta yrke väldigt positivt för dig som är driven, exempelvis bli specialist på större samkörda system, serviceledare, projektledare, arbetsledare, säljare, konstruktör eller ägare. 

I länken nedan hittar du de utbildningar som finns för att bli kyltekniker. Det är allt från gymnasieprogram med inriktning VVS-kyla och el, eller YH-utbildningar inom kyla, projektering, elautomation och el.

Här finns utbildningarna.